torsdag, december 10, 2009

Föräldragrupp nr 4 + BM-besök

Igår var det en intensiv dag med barnmorskebesök och föräldragrupp. Vi började med att få en genomgång av TENS-apparaten och hur man använder den. Vi fick veta att det är bra att börja använda den redan nu för att man ska ha effekt av den vid förlossningen. Tydligen kunde även vissa förstföderskor få så himla bra effekt av den att man åkte in för sent till förlossningen, så det är väl bäst att passa sig :). Vi fick veta att plattorna skulle sättas vid de där två små groparna man har i ryggslutet, för det är oftast där man får ont. "Toppen!" - tänkte jag som har ont där redan nu och fått be Marcus att massera mig där när vi suttit i soffan och kollat på film.

Efter genomgången fick vi göra rutinkontrollen hos barnmoskan. SF-måttet är nu 35cm - fortfarande lite över medel. Efter det undersökte barnmorskan placeringen av bebisen. Jag fick ta ett djupt andetag och andas ut och sedan klämde hon strax ovanför blygdbenet och där kände hon huvudet. Även Marcus fick känna på bebisens huvud. Lite svartsjuk blev man ju som själv inte kunde känna huvudet, men Marcus tyckte det var rätt åt mig eftersom jag får känna allt annat (som om det alltid är ett nöje att halvt få revbenen söndersparkade *skratt*). Tror Marcus var lite mallig efter det som berättade för både min mamma och sina föräldrar att han fått känna bebisens huvud. Vi fick veta att bebisen kunde vara rörlig, ruckbar eller fixerad. Våran bebis hade ett ruckbart huvud och allt såg bra ut. Barnmorskan sa att det inte var något konstigt om bebisen inte fixerade sig förrän det är dags för förlossning.

Efter undersökningen av bebisens läge lyssnade vi på hjärtljuden som låg runt 135 slag/min. Har legat runt 135-140 alla gånger utom en gång, så ska man lite på hjärtljudshypotesen så är det en pojke i magen :). Blodprover,urinprov och blodtryck såg bra ut. Något lågt blodtryck, vilket jag alltid haft (runt 105). Men det var mycket bättre än ha högt blodtryck iaf. Eftersom föräldragruppen skulle vara direkt efter besöket hos barnmorskan så hann vi aldrig skriva ner någon sammanfattning, vilket vi tydligen skulle ha gjort tillsammans, så det får vi göra nästa gång 18 dec.

På föräldragruppen var jag så trött och avtrubbad att jag inte visste hur jag skulle hålla mig vaken. Lyckades dock med nöd och näppe hålla mig vid medvetande. Vi fick först se en film på hur barnet själv letar sig till bröstet för att amma utan att man hjälper barnet. Vi fick lite info om familjecentralen och vad de har att erbjuda. Tydligen skulle föräldragruppen bjudas in för 4 möten med babymassage samt 4 träffar till efter att vi fått barn. Det erbjöds även gratis kurs i första hjälpen för barn, vilket låter jättebra (Har dock redan nu läst på om HLR för barn 0-1 år och över ett år samt hur man gör om barn sätter i halsen). Efter det fick vi göra någon övning med att rita cirkeldiagram över hur man spenderade sitt dygn nu med egentid och tid med sin partner och hur man trodde att det skulle se ut efter att bebisen fötts. För min del tyckte jag det var en lite tråkig övning, men det kanske var för att jag var så trött :). Jag tycker det blir så svårt att spekulera i sådana saker nu innan man vet vilket slags barn man får. I vilket fall som helst vet jag ju att jag kommer ha stort stöd i Marcus och att han säkerligen kommer att engagera sig mer i barnet än de flesta andra papporna och hjälpa till att avlasta mig så mycket jag har behov av. Efter övningen fick man kolla på några tecknade bilder över föräldrakap och reflektera hur vi tänkte kring bilderna.

Efter föräldragruppen fick Marcus influensavaccin och sedan begav vi oss hemmåt. Väl hemma läste jag igenom instruktionerna för TENS-apparaten och testade den medan vi såg på film. Var lite feg för att slå på den då jag inbillat mig att det skulle göra ont, vilket det inte alls gjorde. Kunde öka till nästan full styrka och ändå tycka att det var behagligt. Satt med den i en halvtimme. Tänkte göra så om kvällarna nu. Det var så himla skönt att jag skulle vilja ha en egen TENS-apparat :). Skulle vara skönt att ha till spända axlar, ond rygg etc. MMM...kan verkligen rekommendera detta efter bara ett användningstillfälle. Kändes som massage. Underbart. Ser fram emot att få använda den ikväll igen.

Inatt drömde jag om förlossningen för första gången. Det tog ca 10 min, jag hade TENS-maskinen på och kände inte ett dugg. Barnmorskorna blev mäkta imponerade över att jag inte kände någon smärta :). En liten pojke var vad som kom ut i alla fall..

, det var nog all uppdatering jag hade för dagen...

1 kommentar:

  1. fina bilder!
    Du,var det dig med smabo jag såg på marieberg idag??????!!
    V3 blir vi med embryo :)
    gick väldigt fort,men vad jag längtar!
    Jobbet fick jag oxå ;)
    liten kort uppdate :)
    Trevlig advent kram! /Emma

    SvaraRadera