onsdag, december 02, 2009

Föräldragrupp nr 3

Igår var vi på en rolig och lärorik föräldragrupp med fokus på tiden efter förlossningen. Fick så himla mycket info om spädbarn som jag inte hade någon aning om. Bland annat är det tydligen normalt att bebisens kiss är röd/orange-färgat i början och att man inte behöver tro att detta är blod då det bara är salter. Bebisen kan också vara gulfärgad i ansiktet och i ögonen till en början, men man behöver inte oroa sig om det inte sprider sig nedåt kroppen. Hormonplitor kan förekomma på barnet och det är inget farligt och inte någon form av eksem som kliar. Om man trycker bebisen i handen så stänger den munnen. Ja det var väl bråkdelen av allt lärorikt. Så var det ju en hel del info om amning också.

Igår anslöt även en annan tjej till gruppen. Hon hade tydligen barn sedan tidigare. Verkade trevlig.

Sista halvtimmen delades killarna och tjejerna upp i två grupper och fick besvara tre frågor. Första frågan var varför mannen ska/vill vara med under förlossningen. Båda grupperna hade svarat rätt lika med att det var en trygghet för kvinnan, att mannen kunde hjälpa henne med massage, vara ett språkrör/föra kvinnans talan om hon inte orkar själv, att det var ett första möte med barnet som var tråkigt om mannen skulle missa etc. Diskussionen blev även intressant i tjejgruppen då både jag och en av de andra tjejerna läst en artikel i gårdagens Aftonbladet om en fransk gynekolog som ansåg att papporna inte ska delta i förlossningen. Jag citerar:

"Kör ut papporna ur förlossningsrummet!
De ställer till mer skada än nytta och ökar risken för kejsarsnitt, hävdar en fransk läkare. [...]
Oroliga blivande pappor stör mammans utsöndring av hormonet oxytocin, och gör att risken ökar för att förlossningen ska avslutas med akut kejsarsnitt. Det hävdar den franske förlossningsläkaren Michel Odent.
– Med 50 års erfarenhet tycker jag att det bästa för en födande kvinna är att inte ha någon annan i närheten än en tyst, tillbakadragen och erfaren barnmorska, säger han enligt brittiska tv-kanalen BBC.
Michel Odent kallar oxytocinet, som stimulerar värkarna vid förlossningen, ett ”blygt” hormon som lätt störs om kvinnan är omgiven av flera personer och mycket teknologi. [...]

Källa: http://www.aftonbladet.se/wendela/barn/article6215765.ab

Jaja, vi tjejer tyckte iaf att den där fransosen skulle kunna sändas tillbaka i tiden eller nåt :)

Andra frågan var vad mannen kunde göra för att hjälpa kvinnan under förlossningen. Vi tyckte att mannen kunde peppa, ge massage, ge praktiskt hjälp etc.

Tredje frågan gällde vilken roll mannen hade i amningen. Killarna svarade att de skulle vara pålästa, vilket vi tjejer hade glömt bort, men det var ju ett bra svar. Annars svarade vi rätt lika; att mannen kunde ta mer ansvar för hemmet och så medan kvinnan ammade etc.

Tyckte att vi hade himla bra och rolig stämning i tjejgruppen. Två av tjejerna sa inte något, vilket förmodligen berodde på svårigheter med det svenska språket, men vi andra fyra babblade väl på :).

Tråkigt att det bara är ett möte kvar på föräldragruppen före förlossningen och ett möte efteråt. Vi fick dock varandras kontaktuppgifter så man kan ha fortsatt kontakt med varandra om man så önskar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar