söndag, april 19, 2009

Varför akupunktur?

Har fått frågan om varför jag ska göra akupunktur endast en dag och ska försöka besvara det.

En studie av professor Lars G. Westergaard vid Odense Universitetssjukhus i Danmark (som bland annat offentliggjorts i den internationella vetenskapliga tidskriften Fertility and sterility) visade att kvinnors chans att det befruktade ägget fastnade och blev ett barn ökade från 26 till 39 procent om de samma dag ägget sattes in i livmodern fick behandling med klassisk, kinesisk akupunktur. Endast denna dag spelade akupunkturnålarna roll. Akupunktur dagarna efter, de dagar ägget har på sig att fastna i livmoderslemhinnan, ökade inte chanserna.

Det är alltså 13% ökad chans att vi lyckas med hjälp av akupunktur så det är definitivt värt de 400kr det kostar. Enligt fertilitetskliniken blir ungefär 1/3 gravida vid IVF och 1/4 föder barn efter en IVF-behandling (vissa får ju tyvärr missfall).

Efter erfarenhet och statistik så förstår man verkligen att det är ett mirakel varje gång en kvinna blir gravid, för sannolikheten är ju egentligen inte speciellt stor. Så himla mycket som måste klaffa - saker jag inte hade en aaaaaaaaaaning om förrän jag själv hamnade i denna situation.

1 kommentar:

  1. Jag gick på akupunktur 1 gång i veckan från spraystat tom ET. Är helt övertygad om att det var det som gjorde susen för oss :-)
    Grattis till din graviditet har läst i kapp lite.

    SvaraRadera